Illóolaj – Minden, amit tudni érdemes róla

Az illóolajok alkalmazása igazi reneszánszát éli, hiszen egyre többen fordulnak a természetes megoldások felé, legyen szó akár párologtatásról, illatosításról, takarításról, mosásról vagy fürdésről éppen. A minőségi illóolaj nem egyezik meg az aroma olajjal! Az illóolajok alkalmazása sokrétű lehet az otthonunkban, a környezetünkben, de kétségkívül fontos, hogy csakis minőségi illóolajat vásároljunk! Ha így teszünk, az illóolajjal a testet és a lelket is ápolhatjuk, az energiarendszerünket tisztíthatjuk, erősíthetjük és harmonizálhatjuk!

Mi az illóolaj?

Az illóolajokat a növényekből vonják ki, mondhatni, az illóolaj a növény esszenciája. Érdekes, hogy egyes növények a leveleikben, a gyümölcsök a héjukban is és a citrusfélék például a virágukban termelik az illóolajat.

Élő anyag az illóolaj, és akár belélegzéssel, akár bedörzsöléssel, sőt belsőleg alkalmazva az emberi szervezet egészségének megőrzéséhez, egyes betegségek gyógyításához is hozzájárulhat.

Az illóolajok a természetgyógyászat legrégebbi ismert esszenciái, például 4500 évvel ezelőtt az Egyiptomiak már használták gyógyításra, fizikai és lelki bajokra egyaránt.

Az utóbbi években népszerűvé vált az illóolaj párologtatóba, illóolaj diffúzorba való használata, de az ultrahangos hidegpárásító készülékekbe is jól jön 1-2 csepp hatékony illóolaj, ami azonnal felüdíti a testet és a lelket!

Illóolaj párologtatóba

Otthon vagy a munkahelyen egy jó minőségű illóolaj párologtatóba csepegtetve csodákra képes!

Gondoljunk csak bele, egy légúttisztító illóolaj, esetleg egy vírusölő tulajdonságokkal rendelkező illóolaj vagy egy nyugtató illóolaj milyen jótékonyan hathat a testre, elmére, ráadásul gyógyszerek nélkül, csak természetesen!

Hogyan párologtassunk illóolajat?

Az illóolaj párologtatók között a legrégebb ideje elterjedt típus a kis teamécseses párologtatók, melyek felső részébe vizet és néhány csepp illóolajat kell tenni, alá pedig egy teamécsest, ami felmelegíti és ezáltal illatozik, párolog az illóolaj. 

Ez csak az egyik módja az illóolajok alkalmazásának, az aromaterápiás hatás érvényesülésének. Manapság egyre elterjedtebbek az aroma diffúzorok, ultrahangos párologtatók, ultrahangos hidegpárásítók, száraz diffúzorok, illóolaj diffúzorok. 

Aroma diffúzor

Az aroma diffúzorok kisebb vagy nagyobb kialakítású elektromos energiát igénylő eszközök víztartállyal.

Általában tetszés szerinti fény, Led világítás is beállítható rajtuk, csendesen, tisztán működnek.

Nedvesítik a levegőt, tisztítják a levegőt, ha pedig minőségi illóolajokkal dúsítjuk a bennük lévő vizet, számos további jótékony aromaterápiás hatást érhetünk el.

Egy teafa illóolaj hatása például a fertőtlenítés, a levendula vagy bergamott illóolaj depresszió ellen lehet hatásos, a citromolaj pedig élénkít, energizál.

Ultrahangos párologtató

Az ultrahangos párologtatók ultrahang segítségével apró molekulákra bontva juttatják a levegőbe az értékes illóolajokat a maximális hasznosulás érdekében.

Az ultrahangos hidegpárásító készülékek ultrahang segítségével hidegpárát hoznak létre, ami egészséges a légzőszerveknek.

A készülékek alkalmasak aromaterápia illóolajokkal történő megvalósításához, a számunkra tetszőleges illóolajjal. Persze ehhez tudnunk kell, mi az adott illóolaj hatása, melyik illóolaj mire jó!

Illóolaj hatása

Ahány fajta illóolaj, annyi féle illóolaj hatás! Hatás szerint az illóolajok:

 • borsmenta, kamilla, levendula, jázmin: depresszió ellen
 • fahéj, szegfűszeg, jázmin, feketebors, citrom: energiaszint növelésére
 • antimikrobális: málna, levendula, teafa
 • immunrendszer erősítésére: oregano, citrom, fahéj, eukaliptusz
 • légzéskönnyítő: eukaliptusz, menta, levendula, citrom

Illóolajok alkalmazása

Az illóolajok alkalmazása történhet aromaterápiaként, bőrön át bedörzsöléssel vagy egyes illóolajok esetében belsőleg.

A halántékba dörzsölve fejfájás ellen, idegesség ellen egyes illóolajok szinte csodákra képesek. A mellkasba masszírozva az eukaliptusz vagy menta illóolajok könnyítik a légzést.

Arra mindig figyeljünk, hogy melyik illóolajat lehet töményen bedörzsölésre alkalmazni, esetleg melyiket kell hígítani!

Az illóolaj aromaterápiaként elsősorban a szaglás révén fejtik ki hatásukat. Fiziológiai, mentális és érzelmi reakciókat képesek kiváltani. Van, amelyik élénkít, van amelyik ellazít.

Ha belsőleg juttatjuk be az illóolajat, különösen figyelni kell rá, hogy a gyártói utasításokat mindig tartsuk be, figyeljünk rá, hogy az adott illóolaj belsőleg alkalmazható -e egyáltalán? 10 éves kor alatt tilos az illóolaj belső alkalmazása, felnőtteknél is csak vivőanyaggal szabad bevenni maximum 1-2 cseppet egyszerre!

Illóolaj babáknak

Némelyik illóolaj babáknak is hatásos lehet felsőlégúti betegség kapcsán vagy hasfájás esetén. A levendula illóolaj babáknak köztudottan nyugtató hatású, akár a hidegpárásítóban alkalmazva, akár egy levendulás fürdő jótékony lehet a picik idegrendszerének!

Bababarát illóolajok a citrom, citromfű, bergamott, mandarin, kakukkfű, édeskömény, levendula, kamilla, geránium, szantálfa többek között.

Melyik illóolaj mire jó?

Ha a lehető leghatékonyabban akarjuk alkalmazni az illóolajokat, jó, ha tudjuk, melyik illóolaj mire jó!

 • levendula: nyugtató, ellazító, stresszoldó, álmatlanság, fejfájás, depresszió ellen
 • borsmenta: emésztési panasz, hányinger, fejfájás ellen
 • teafa: antibakteriális hatású. Aromaterápiával a szoba levegőjét fertőtleníti, míg bedörzsöléssel a bőrfelületet
 • fahéj: emésztési zavarokra, megfázásra, vércukor stabilizálásra
 • kakukkfű: légúti fertőzések, köhögés ellen
 • rozmaring: emésztési panaszokra, májproblémákra, felfúvódásra javallott
 • kamilla: gyulladások, bőrsérülések, emésztési gondok esetén
 • babérolaj: reumatikus fájdalmakra, étvágytalanság javítására
 • rózsa: depresszió ellen, szorongás ellen, stressz ellen.